eerste boek
Inspiratie, Schrijven

Eerste boek

Twee jaar geleden ben ik begonnen aan het schrijven van mijn eerste boek. Op de laptop. Het verhaal leefde in mijn hoofd en kreeg vorm op het scherm. Twee winters lang heb ik het alleen 2D kunnen zien. Zelfs toen ik klaar was en het manuscript geprint was, zat er geen leven in. De cover ontwerpen was de volgende stap. Dit liet ik professioneel doen. Vervolgens kreeg het binnenwerk via Brave New Books de juiste opmaak en kon ik daarna een proefexemplaar bestellen. Daar had ik veel zin in, al liet de post erg lang op zich wachten..

Geboorte eerste boek

Nu ben ik dus nooit bevallen, maar het zal zo’n soort gevoel moeten zijn. Al die tijd zat mijn eerste boek dan wel niet in mijn buik maar wel in mijn laptop opgesloten. De dag dat de postbode met zijn scooter kwam aanrijden en onze hond Wipi hem enthousiast begroette, voelde ik dat er iets heel bijzonders stond te gebeuren.

Postbode

De postbode vertelde mij dat hij een baby had gekregen en dat we elkaar daarom een tijdje niet hadden gezien. Natuurlijk was mij dat al opgevallen. Ik feliciteerde hem met zijn kleine wonder en wees naar het pakketje dat hij in zijn hand omhoog hield. ‘Dat is mijn baby, daar!’ Niet begrijpend keek hij naar de dikke lucht gevulde envelop. ‘Ik heb mijn eerste boek geschreven.’ Ik opende het hek en de postbode overhandigde mij mijn kindje. Hij reed vervolgens zwaaiend weg en ik nam plaats op het trapje voor mijn huis. Mijn vader, die stond te schoffelen in de tuin, kwam naar me toe. Ik twijfelde even of ik zou moeten wachten op mijn vriend Diederik, maar daar was ik te nieuwsgierig voor. De envelop maakte ik open en daar hield ik na al die tijd zwoegen, genieten, onzekerheid en discipline mijn eerste boek in mijn handen. Alsof ik een tere, beeldschone vlinder vasthield.

Echt

De kaft voelde lekker glad, het design zag er super uit, ik bladerde een stuk. Wauw, wat echt! En ook wel onwerkelijk eigenlijk. Mijn vader had ook niet echt woorden en vouwde zijn arm om mijn middel. Samen keken we naar het boek. Een gerealiseerd doel, een project vanuit mijn hart. Ik had er wat vrijheid voor moeten inleveren (want elke dag moest en zou ik urenlang tikken in mijn schrijfkamertje), maar nu gaf het mij een onbeschrijflijk intens gevoel van vrijheid: dat ik mijn leven toch zo had weten in te delen dat dit binnen mijn mogelijkheden lag. Een creatie. Van wat verhaallijnen in mijn hoofd, daar in de jungle van Ecuador, naar dit moment op Ibiza. Mijn eerste boek.

Emotie

En daarna kwam de emotie. Mijn vader zat snikkend op de trap en ik zat inmiddels aan tafel op de veranda met het boek voor mij. Wat een mijlpaal. En ja, mijn moeder is een paar maanden geleden overleden en dan zijn dit de momenten waarop ze nog pijnlijker gemist wordt. Zo zaten we daar zo samen wat te snikken in het gelijke gevoel.

Cava

Juist op dat moment stopte onze Renault 4 voor het tuinhek. Diederik stapte uit en kon direct meegenieten van het tastbare boek. De droom eindelijk in fysieke vorm. Hij ging naar binnen en kwam terug met een fles gekoelde cava en drie glazen. ‘Deze lag al een tijdje verstopt achterin de koelkast, voor dit moment. Voor jouw moment.’ Hij glimlachte naar me. Trots glinsterde in zijn helderblauwe ogen. ‘Het is ons moment’, antwoordde ik, ‘schrijven deed ik alleen, maar de ondersteuning is toch echt teamwork geweest.’

Genieten

De rest van de dag heb ik het boek in één ruk uitgelezen, ik zat helemaal in mijn eigen verhaal. Geen idee of meer schrijvers dat hebben met hun eigen werk. Tijdens het lezen ben ik in elk geval geen schoonheidsfoutjes in de opmaak tegen gekomen. Dat was namelijk de reden van het proefexemplaar. Nu kon ik de link via Bravenewbooks gaan publiceren. Dat deed ik. Er kwam direct daarna de vermelding dat het een paar dagen zou duren voordat de bestellink in de webshop zichtbaar zou zijn. Shit, weer wachten. Ik corrigeerde mijzelf: niet wachten, maar genieten! Hierdoor had ik juist alle vrijheid om volledig bewust te genieten. Van dit moment, van deze geboorte, van hoe mooi het leven kan zijn.

Benieuwd naar het boek? Klik hier!

2 Reacties

  1. Eva

    Aahh wat mooi! xxx

Laat een reactie achter

De verplichte velden zijn gemarkeerd*