liefde en loslaten
Ibiza, Inspiratie

Liefde en loslaten

Hoe ik de liefde op Ibiza ervaar? Als een krachtig medicijn. Het is een grote uitdaging als je samen met je geliefde vertrekt naar het eiland. Je bouwt samen een nieuw leven op. Zo ook mijn vriend en ik. Vier jaar geleden laadden we een camper in met de belangrijkste bezittingen en vertrokken we richting ons nieuwe leven vol zon, uitdagingen en verleidingen. Het viel ons op dat relaties het zwaar te verduren hebben op het eiland. En ik vroeg mij wel eens af hoe het zou zijn geweest om alleen naar Ibiza te vertrekken of er alleen te wonen. Misschien heb ik mij dat de laatste tijd iets te vaak afgevraagd want het universum heeft onlangs besloten dat mijn vriend en ik niet langer meer hetzelfde levenspad bewandelen. Geen groot drama, we zijn in liefde uit elkaar gegaan en blijven beiden op het eiland wonen. Ik ervaar een enorme vrijheid. Ik kan mijn eerder gestelde vraag inmiddels dan ook zelf beantwoorden: Ibiza is ook heel mooi in je eentje.

Vrijgezel

En daar zit ik dan, alleen in mijn tuin. Ik drink een kopje koffie en bedenk me wat ik aan zal trekken voor het feest. Mijn vriendinnen en ik gaan deze namiddag dansen bij Las Dalias. Voor het eerst ga ik uit als vrijgezel. Een nieuwe ervaring. Zonder verwachtingen. Ik trek een rokje en bijpassende top met open rug aan en hang mijn ketting met beschermsteen om. Die kan ik wel gebruiken, denk ik. Als we een paar uur later in de drukte staan voel ik me een kort moment heel erg eenzaam. De oude Miroesja zou allang vier wijn in haar mik hebben gegooid om dat oncomfortabele gevoel weg te drijven. De nieuwe Miroesja, nu vier maanden alcoholvrij, loopt er niet voor weg en deelt dit gevoel met haar vriendinnen. Ze begrijpen het en omhelzen me nog net iets vaker dan normaal. Liefde op Ibiza is er natuurlijk niet alleen maar in de vorm van een minnaar of partner, maar juist ook van de vrienden om je heen. Dat zijn immers mensen die je zelf hebt uitgekozen. Het voelt vaak als familie. Niet veel later voel ik alleen maar liefde en sta ik lekker met mijn familie te dansen.

Hitsige zomerdrukte

Zodra de temperatuur oploopt in de zomer, wordt het hele eiland hitsiger. We zien natuurlijk veel bloot op het strand, de zomerhormonen krioelen door alle warme lijven en er loopt een heel scala aan mooie vrouwen rond – qua mannen is er naar mijn mening een stuk minder aantrekkelijks om het hoofd nog eens voor om te draaien. Vorige week hoorde ik nog zeer luide (bijna dierlijke) geluiden uit het huis van mijn buren galmen. De liefde werd bedreven. Er werd duidelijk ook met een vlakke hand ritmisch op een blote kont geslagen. Ik glimlachte. De zomer is een hitsige bedoening.

Loslaten en liefde

Het plaatje van mijn leven op Ibiza heb ik dan ook losgelaten. Er wordt geen familie gesticht en ik woon even heerlijk in mijn eentje. Geen onenigheid over omhoog staande toiletbrillen. Geen rekening meer houden met de ander. Maar ook geen net-wakker-knuffels meer in de ochtend, geen onuitputtelijke steun in mijn schrijf- en modellenwerk. Zoals met alles zitten er voor- en nadelen aan het loslaten van een levenspartner. Maar op Ibiza heb je genoeg om je heen om je geen moment te vervelen. Ook voel ik me inmiddels echt thuis op het eiland. Ik spreek de Spaanse taal en leer voorzichtig nieuwe woorden als het gaat om de taal van de liefde. Daar waar er een deur sluit, gaan er meerdere open. En achter elk van deze deur wacht een liefde. Liefde kies je. Liefde heelt. En op Ibiza kan daar geen apotheek tegenop.

4 Reacties

 1. Tommie

  Heerlijk lieverd, lekker om te lezen. Ook hier heb je liefde van je vrienden ?

 2. Mijn lange eiland zussie? Trots op jou!??

 3. Lieve, sterke, stralende jongedame die je bent.. wat heb je dit toch weer mooi en eerlijk beschreven.

  Liefde is er op zoveel manieren in het leven… Ik hoop dat je dat in alles voelt. Ook al mag er uiteraard ook ruimte zijn voor het gevoel van gemis en verdriet.

  Geen idee waarom ik dit allemaal zeg. Maar wilde je graag laten weten dat ik je stukje had gelezen en de puurheid er in heel mooi vind.

 4. Tom

  Hoe is het dan nu? Hoop dat alles goed gaat!

Laat een reactie achter

De verplichte velden zijn gemarkeerd*